понеделник, 8 септември 2008 г.

Път към победата или към вкъщи

В момента се провеждат два изключително силни турнира, единият с участието на Веселин Топалов, а в другия играе Антоанета Стефанова. Двама бивши световни шампиони, които трябва да защитят титлите си, а защо не и да си ги върнат(ако не сега, то поне в близко бъдеще).

Топалов сега е в Испания, участва на финала на Големия шлем, където се среща в партии с елита от световния шахмат. За момента българинът води като има 9 точки. (Но това не са 9 победи. Схемата е следната: на всяка победа се дават по 3 точки, на реми по 1 и на загуба-нищо не се дава, най-много чаша студена вода...) Искрено се надявам да запази преднината си. Но на последните няколко турнира се нагледах на обрати :(...
Последната партия на Веско беше с Иванчук (шампионът на М-тел мастърс 2008). Завършиха реми.

Ети пък е в Налчик, Русия (съвсем близо до Грузия). Вече играе на четвъртфинал на Световното първенство за жени. В първия кръг участва и нейната сънародничка Мария Велчева, но тя отпадна след неуспех в двете партии от кръга. (Тук турнирът е по система на елиминации- играят се две партии и който има повече точки, продължава нататък. Ако резултатът е равен, се играе тайбрек- партии ускорен шах, които решават кой да продължи в следващите кръгове.) Предния кръг, Ети стигна до тайбрек, но "оцеля". В момента, обаче, има една загуба и следващата партия от кръга е много важна за класирането й. Тя ТРЯБВА да спечели сега, а после и тайбрека, за да продължи напред. Тези неприятности за Ети създава шведката Пия Крамлинг, която има ЕЛО почти колкото българката. (Стефанова има 2550, а Крамлинг-2544.) Изключително трудна партия, след като знаеш, че е изключително важна. Но Ети има огромен опит от турнири и ще се справи, надявам се :).

На Световното за жени има много протестиращи състезателки относно военните действия, които започнаха в Грузия. Те просто не се явяват на партиите. Това е техният знак на протест. В първия кръг Ети продължи напред, след като противничката й не се яви. И сега едно леко отклонение от шахматната тема- НЕ НА ВОЙНАТА И НАСИЛИЕТО! ДА БЪДЕМ ПО-ДОБРИ!

Благодаря за вниманието!

П.П. Успех, Ети! Още е рано да се прибираш вкъщи!


***

И още нещо полезно:

Информация от къде да си свалим шах за игра и обучение.

Няма коментари: